Veelgestelde vragen

Wasbare luiers, hoe werkt het?

Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier. Het aantal hangt af van het aantal voedingen dat je kind krijgt. Gebruikelijk is om na elke voeding een schone luier om te doen. Een pasgeborene krijgt 7 voedingen per etmaal, je verschoont dus 7 tot 8 luiers per etmaal.

Jazeker! In het begin gebruik je voor de nacht dezelfde luier als overdag. Na verloop van tijd zul je ontdekken dat dat niet meer voldoet: de luier is kletsnat bij het verschonen. Je kunt dan een luier nemen die één maat groter is. Ook kun je een extra inlegger aan de luier toevoegen of een speciale nachtluier nemen, zoals een Bamboozle Stretch of Popolini Twosize (maat XL). Vraag bij twijfel je consulente om advies.
Voor grotere kinderen is onze eigen ervaring dat een wollen overbroekje 's nachts de perfecte oplossing is om het bed droog te houden. Wij hebben wollen broekjes van Popolini, de Wolbroeken. De van nature aanwezige lanoline in de wol voorkomt een nat bed.

Wanneer de luier volledig doorweekt is, wordt het tijd om een dikkere luier te pakken, of om een extra inlegger aan de luier toe te voegen. Dit is erg handig als de volgende maat luier nog te groot is, te volumineus. Sommige luiers hebben losse inleggers die je aan kunt schaffen, je kunt ook kiezen voor een universele inlegger van bamboe die in de meeste luiers past.

Bij een tweeledig systeem is de kans op lekkage minimaal: eerst maak je de luier op maat voor je kind en daarna het broekje dat eroverheen komt. Het overbroekje wordt niet vaker gewassen dan noodzakelijk, daardoor slijt het niet zo snel.

Dat hangt van 3 dingen af: de maten luiers, het aantal luiers en hoe de luiers gewassen worden.

Stel je schaft 24 luiers in 1 maat aan (bijvoorbeeld Bamboozle Stretch maat 2 of bumGenius Elemental). Dit aantal is prima voor de luiers die je dagelijks nodig hebt: 7-8 per dag en dan elke 2e dag wassen. Aan het eind van de luierperiode, dus na 2 tot 2,5 jaar, zullen de luiers redelijk versleten zijn.

Schaf je luiers in 2 maten aan (bijvoorbeeld Bamboozle Stretch of Popolini TwoSize) dan worden de luiers per stuk minder vaak gewassen dan een luier in 1 maat. Per maat heb je er dan ook minder van nodig, maar bovendien zal de luier hoogstwaarschijnlijk nog niet versleten zijn! Als je nog een kindje wenst, kan dat dus erg voordelig zijn.

Het aantal luiers is ook belangrijk. Als je 20 luiers in 1 maat koopt voor de hele luierperiode slijten ze per stuk harder dan wanneer je er 24 koopt.

Tot slot het wassen: wasgoed slijt - en nu komt een stukje textielwarenkennis, altijd handig - door 3 soorten wrijving: 1. van de trommelwand tegen het wasgoed 2. van het wasgoed tegen het andere wasgoed 3. van het water tegen het wasgoed (niet gedacht hè?) Aan het wassen hebben we een hoofdstukje gewijd, dat vind je hier. Verder kun je je vast voorstellen dat een luier harder slijt als hij altijd op 60°C wordt gewassen en in een droger gestopt dan wanneer je hem ook af en toe op 40°C wast en altijd aan de lijn droogt.

Wij garanderen dus nooit dat een luier 2 kinderen mee zal gaan omdat je zelf gaat kiezen voor een luier, de maat of maten en hoe je ze gaat wassen.

Dit staat trouwens helemaal los van de garantie van de makers van de luiers: de meeste geven 1 jaar garantie. Je moet dan denken aan stiksels, drukknopen e.d. Hieruit blijkt de kwaliteit van de luiers die wij verkopen: elk jaar concluderen we tevreden dat er bijzonder weinig luiers terugkomen!

Het is zo simpel. Vergeet ouderwetse beelden van vieze vierkante doeken in wastobbes. Moderne luiers zijn eenvoudig te wassen. Handige, biologische afbreekbare inlegdoekjes vangen de ontlasting op. Je spoelt ze zo door het toilet! De luier verschoon je net zo snel als een wegwerpluier. Nog een pluspunt: je hebt ze altijd in huis! Bekijk ze op je gemak bij een consulent. Hij of zij geeft jou en je partner gratis en vrijblijvend advies!

We hebben heel veel eisen, hier is aantal:
•  "doet" de luier wat hij moet doen? Een luier kan er nog zo mooi uitzien, als hij bijvoorbeeld niet goed absorbeert, heb je er niets aan!
•  hoe is de pasvorm?
•  is het bijpassende overbroekje van een goede kwaliteit?
•  welke materialen zijn gebruikt?
•  is de leverancier betrouwbaar?
•  waar is de luier geproduceerd?
•  onder welke omstandigheden wordt er gewerkt?
•  werken er kinderen mee? Wij zijn tegen het uitbuiten van kinderen.
Als we duidelijke antwoorden hebben gekregen die in onze visie passen, wordt een luier toegevoegd. De laatste jaren verschijnen er veel luiers uit Azië op de markt die goedkoper zijn dan de luiers die wij inkopen. Eén ding weet je dan zeker: kinderarbeid. Dus kindertjes maken dan luiers voor andere kinderen. Bovendien is de kans heel erg groot dat er kleurstoffen gebruikt zijn die niet goed zijn voor de huid, kleurstoffen die al jaren niet meer in de EU gebruikt mogen worden en al helemaal niet voor de tere kinderhuid! Wist je dat de huid pas na 4 jaar "af" is? Deze goedkope luiers vind je dus niet bij ons, wij willen dat jij veilig luiers kunt kopen bij ons en kiezen dus voor kwaliteit.