Veelgestelde vragen

Wasbare luiers, hoe werkt het?

Dat hangt van de leeftijd van je kind af en de soort luier die je kiest.

Voor luiers in 1 maat (van geboorte tot zindelijk) adviseren wij:
- 24 luiers
- inlegdoekjes voor de ontlasting
- een luieremmer (liefst een grote van 16 liter) met 2 wasnetten
- waspoeder

Voor luiers in 2 maten adviseren wij:
- 20 luiers maat 1
- 18 luiers maat 2
- 8 overbroekjes in de eerste 2 maten
- inlegdoekjes voor de ontlasting
- een luieremmer (liefst een grote van 16 liter) met 2 wasnetten
- waspoeder.

Zoals je op onze site kunt lezen hebben wij verschillende typen luiers met of zonder overbroekjes, op de boodschappenlijstjes vind je wat je nodig zou hebben.

Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier. Het aantal hangt af van het aantal voedingen dat je kind krijgt. Gebruikelijk is om na elke voeding een schone luier om te doen. Een pasgeborene krijgt 7 voedingen per etmaal, je verschoont dus 7 tot 8 luiers per etmaal.

Jazeker! In het begin gebruik je voor de nacht dezelfde luier als overdag. Na verloop van tijd zul je ontdekken dat dat niet meer voldoet: de luier is kletsnat bij het verschonen of lekt zelfs door. Je kunt dan een luier nemen die één maat groter is. Ook kun je een extra inlegger aan de luier toevoegen of een speciale nachtluier nemen, zoals een Bamboozle Stretch of Popolini Twosize (maat XL). Vraag bij twijfel je consulente om advies.
Voor grotere kinderen is onze eigen ervaring dat een wollen overbroekje 's nachts de perfecte oplossing om het bed droog te houden. Wij hebben wollen broekjes van Popolini, de Wolbroeken. De van nature aanwezige lanoline in de wol voorkomt een nat bed.

Natte billen zijn alleen erg als je een baby urenlang in een natte luier laat liggen. Dat gebeurt niet, want je verschoont in principe na elke voeding en je voedt 7-8 keer per dag. De maximale tijd dat een baby in een natte luier zou liggen, is dus 3 uur. Dat klopt niet, want als je kind net geplast heeft, komt er niet direct daarna weer een plas. Maak je dus geen zorgen om die natte billen, al eeuwen hebben mensen natte babybillen gehad en dat is allemaal goed gekomen. Regelmatig verschonen is ook wel zo hygiënisch trouwens.

Nee. Luieruitslag ontstaat doordat er grote veranderingen plaatsvinden in het lichaam van een kind, zoals het krijgen van tandjes. De ontlasting verandert van samenstelling (zgn. "scherpe" ontlasting) en die kan in combinatie met urine, agressief inwerken op de dunne huid van je kind. Wist je dat de huid pas na 4 jaar "af" is?

Zuurstof is goed voor de huid en met wasbare luiers kan de huid goed ademen.
Zachte oliën in schoonmaakdoekjes kunnen de huid te lang "week" houden. Probeer eens wasbare billendoekjes, zoals de BilliesBox. Je maakt de doekjes vochtig met water. Er zit een zachte, verzorgende lotion bij, speciaal ontwikkeld voor die tere babyhuid. Je spuit 1-2 x de Lotion op een doekje, voor de verzorging en het lekkere geurtje. De doekjes was je gewoon met de luiers mee.

Wanneer de luier volledig doorweekt is, wordt het tijd om een dikkere luier te pakken, of om een extra inlegger aan de luier toe te voegen. Dit is erg handig als de volgende maat luier nog te groot is, te volumineus. Sommige luiers hebben losse inleggers die je aan kunt schaffen, je kunt ook kiezen voor een universele inlegger van bamboe die in de meeste luiers past.

Voor de huid zijn luchtdoorlatende luiers het allerbeste: wasbare luiers dus! Hoe langer hoe meer ouders van kinderen met allergieën kiezen voor onze luiers. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en als dat niet goed kan ademen, ontstaan vaak huidproblemen. Met onze luiers verdwijnen deze problemen vaak als sneeuw voor de zon.

Bij een tweeledig systeem is de kans op lekkage minimaal: eerst maak je de luier op maat voor je kind en daarna het broekje dat eroverheen komt. Het overbroekje wordt niet vaker gewassen dan noodzakelijk, daardoor slijt het niet zo snel.

Onderzoek van Milieu Centraal (april 2008) heeft aangetoond dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers. De manier van wassen speelt een grote rol. Wij adviseren om te wassen met een volle trommel (dus eens per 2 à 3 dagen), op een wastemperatuur van 40°C tot maximaal 60°C (kijk in het wasvoorschrift dat bij je luiers zit) en de droger niet te gebruiken als dat niet nodig is.

Zindelijk worden is erg belangrijk: hoe korter de luierperiode, hoe beter, ook in milieu-opzicht! In 1961 was 90% van de peuters van 2,5 zindelijk, in 1997 was dat afgenomen tot 22%. Met andere woorden, de afgelopen 40 jaar is de luierperiode schrikbarend toegenomen.

Langer luieren betekent ook meer afval en meer kosten. Het is een klacht van basisscholen die we meer en meer horen: kinderen van 4 die met een wegwerpluier om naar school toe gaan! Dit is echt niet nodig. Als je op een speelse wijze het potje introduceert, vanaf 1,5 jaar, kan je kind op de normale leeftijd (2 – 2,5 jaar) zindelijk zijn. Een natte luier om de billen stimuleert absoluut het zindelijk worden. De keuze is aan de ouders! In ons boekje "Zindelijk, nu al?" staat een stappenplan.

Vaak krijgen kinderen rode billetjes bij verandering van voedsel of bij het doorkomen van tandjes.
De allereerste regel is: laat de billetjes helemaal drogen voordat je een schone luier omdoet. Als je crème wilt gebruiken, leg dan een papieren luierinlegdoekje op de luier, anders trekt de crème in de stof waardoor er op die plek geen vocht meer opgenomen kan worden. Luiers van natuurlijke materialen zijn tijdens een rodebillenperiode het beste en een zijden inlegger heelt de wondjes ook sneller omdat zijde verkoelend werkt.

Verschoon de luier iets vaker en let op kant-en-klare billendoekjes: de ingrediënten zijn niet altijd zacht voor de huid, ook de "sensitive" niet. Je kunt bijvoorbeeld smeerolie prima uit kleding verwijderen met deze billendoekjes... Ook de verzorgingsproducten die je gebruikt voor je kind kunnen een rode huid veroorzaken.

Je kunt ook teveel waspoeder hebben gebruikt waardoor dat diep in de vezel is achtergebleven in de luiers. Om dat te testen kun je je luiers het beste 2 x wassen met een extra spoelgang op 60°C, achter elkaar en zonder waspoeder. Zie je nog veel zeepbellen bij de laatste spoelgang, dan weet je dat je voortaan minder waspoeder kunt gebruiken.

Tot slot: blijft je kind lang last houden van rode billen, ga dan naar de huisarts.

Dat hangt van 3 dingen af: de maten luiers, het aantal luiers en hoe de luiers gewassen worden.

Stel je schaft 24 luiers in 1 maat aan (bijvoorbeeld Bamboozle Stretch maat 2 of bumGenius Elemental). Dit aantal is prima voor de luiers die je dagelijks nodig hebt: 7-8 per dag en dan elke 2e dag wassen. Aan het eind van de luierperiode, dus na 2 tot 2,5 jaar, zullen de luiers redelijk versleten zijn.

Schaf je luiers in 2 maten aan (bijvoorbeeld Bamboozle Stretch of Popolini TwoSize) dan worden de luiers per stuk minder vaak gewassen dan een luier in 1 maat. Per maat heb je er dan ook minder van nodig, maar bovendien zal de luier hoogstwaarschijnlijk nog niet versleten zijn! Als je nog een kindje wenst, kan dat dus erg voordelig zijn.

Het aantal luiers is ook belangrijk. Als je 20 luiers in 1 maat koopt voor de hele luierperiode slijten ze per stuk harder dan wanneer je er 24 koopt.

Tot slot het wassen: wasgoed slijt - en nu komt een stukje textielwarenkennis, altijd handig - door 3 soorten wrijving: 1. van de trommelwand tegen het wasgoed 2. van het wasgoed tegen het andere wasgoed 3. van het water tegen het wasgoed (niet gedacht hè?) Aan het wassen hebben we een hoofdstukje gewijd, dat vind je hier. Verder kun je je vast voorstellen dat een luier harder slijt als hij altijd op 60°C wordt gewassen en in een droger gestopt dan wanneer je hem ook af en toe op 40°C wast en altijd aan de lijn droogt.

Wij garanderen dus nooit dat een luier 2 kinderen mee zal gaan omdat je zelf gaat kiezen voor een luier, de maat of maten en hoe je ze gaat wassen.

Dit staat trouwens helemaal los van de garantie van de makers van de luiers: de meeste geven 1 jaar garantie. Je moet dan denken aan stiksels, drukknopen e.d. Hieruit blijkt de kwaliteit van de luiers die wij verkopen: elk jaar concluderen we tevreden dat er bijzonder weinig luiers terugkomen!

Het is zo simpel. Vergeet ouderwetse beelden van vieze vierkante doeken in wastobbes. Moderne luiers zijn eenvoudig te wassen. Handige, biologische afbreekbare inlegdoekjes vangen de ontlasting op. Je spoelt ze zo door het toilet! De luier verschoon je net zo snel als een wegwerpluier. Nog een pluspunt: je hebt ze altijd in huis! Bekijk ze op je gemak bij een consulent. Hij of zij geeft jou en je partner gratis en vrijblijvend advies!

Door onze ervaring met wasbare luiers kunnen we je vertellen hoeveel luiers je per merk nodig hebt. Bij de aantallen zijn we uitgegaan van eens per 2 dagen wassen. Als je bedenkt dat een baby 7 à 8 luiers per etmaal nodig heeft, kun je al snel concluderen dat je rond de 20 luiers nodig hebt om te starten.

Kijk bij onze boodschappenlijstjes wat je nodig hebt!

We hebben heel veel eisen, hier is aantal:
•  "doet" de luier wat hij moet doen? Een luier kan er nog zo mooi uitzien, als hij bijvoorbeeld niet goed absorbeert, heb je er niets aan!
•  hoe is de pasvorm?
•  is het bijpassende overbroekje van een goede kwaliteit?
•  welke materialen zijn gebruikt?
•  is de leverancier betrouwbaar?
•  waar is de luier geproduceerd?
•  onder welke omstandigheden wordt er gewerkt?
•  werken er kinderen mee? Wij zijn tegen het uitbuiten van kinderen.
Als we duidelijke antwoorden hebben gekregen die in onze visie passen, wordt een luier toegevoegd. De laatste jaren verschijnen er veel luiers uit Azië op de markt die goedkoper zijn dan de luiers die wij inkopen. Eén ding weet je dan zeker: kinderarbeid. Dus kindertjes maken dan luiers voor andere kinderen. Bovendien is de kans heel erg groot dat er kleurstoffen gebruikt zijn die niet goed zijn voor de huid, kleurstoffen die al jaren niet meer in de EU gebruikt mogen worden en al helemaal niet voor de tere kinderhuid! Wist je dat de huid pas na 4 jaar "af" is? Deze goedkope luiers vind je dus niet bij ons, wij willen dat jij veilig luiers kunt kopen bij ons en kiezen dus voor kwaliteit.

Dat is afhankelijk van het type overbroekje.

Overbroekjes in 1 maat: 12 stuks voor de hele luierperiode
Overbroekjes in 2 maten: 6 x maat 1 en 6 x maat 2
Overbroekjes in meerdere maten: 5 x newborn, 5 x S, 4 x M, 4 x L

Over het algemeen gaan overbroekjes 1 luierperiode van 1 kind mee.