Hoe werkt het?

Een van de eerste vragen die bij je opkomt bij het gebruik van wasbare luiers is waarschijnlijk ‘hoe werkt het?’. Bij Kaatje Katoen vinden we het belangrijk dat we jou de juiste kennis meegeven om de wasbare luiers optimaal te gebruiken! Hieronder vind je meer informatie over de wasbare luiers en hoe het systeem werkt.

Hoe werken wasbare luiers?

Dit filmpje laat in één oogopslag zien hoe het werkt om wasbare luiers te gebruiken.

Wat zijn de voordelen?

Kaatje-Katoen-2020—icoon-minder-afval

Minder afval: Je bespaart 5.500 wegwerpluiers per kind. Je kind produceert nauwelijks afval.

Kaatje-Katoen-2020—icoon-altijd-in-huis

Altijd in huis: Niet op het laatste moment naar de winkel rennen om nieuwe luiers te halen. Niet meer sjouwen met pakken.

Kaatje-Katoen-2020—icoon-heupen

Beter voor de heupjes: Een wasbare luier kan groter zijn dan een wegwerpluier in een specifieke maat. Voor je baby is een bredere stand van de beentjes positief voor de ontwikkeling van de heupjes.

Kaatje-Katoen-2020—icoon-eerder-zindelijk

Eerder zindelijk: Je kind voelt wat het doet en zal daardoor eerder zindelijk zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen in wasbare luiers eerder na 2 tot 2,5 jaar zindelijk zijn. Dat is al gauw een jaar eerder dan bij wegwerpluiers.

123

Simpel en schoon: Hoe werkt het op hygiënisch gebied met wasbare luiers? Handige luierinlegvellen vangen de ontlasting op. Je spoelt deze papieren inlegvellen mét inhoud door de wc of je doet ze in een afvalemmertje. De luier gaat gewoon in de luieremmer.

Kaatje-Katoen-2020—icoon-beter-voor-de-huid

Beter voor de huid: Geen irritatie van de huid door het gebruik van natuurlijke materialen. Geen allergische reacties dus!

Kaatje-Katoen-2020—icoon-besparen

Goedkoper: De investering in wasbare luiers verdien je snel terug. Het scheelt je al snel € 500,- tot € 700,- per luierperiode, daarin zijn de waskosten meegenomen. Wist je dat je extra geld bespaart door wasbare billendoekjes te gebruiken?

Zijn er nadelen?

Kaatje-Katoen-2020—icoon-aan-de-lijn

Je moet wassen en de was ophangen: Gelukkig zijn er wasmachines en eventueel een droger die je dat werk uit handen kunnen nemen. Hoe vaker je werkt met wasbare luiers, hoe eenvoudiger het wordt!

Kaatje-Katoen-2020—icoon-uitgave

Je investeert in één keer een groot bedrag: Een luierpakket hoort wat ons betreft thuis in het rijtje babyuitzet. Of vraag cadeaubonnen van Kaatje Katoen aan je kraambezoek. Uiteindelijk zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers.

Wat heb je nodig?

Wij geven je graag alle informatie over de wasbare luiers en hoe het werkt. In het begin verschoon je je kind na iedere voeding. Een pasgeboren baby voed je 7-8 keer per 24 uur. Als je elke 2 dagen wast, weten we uit ervaring met wasbare luiers dat je met 20-24 luiers prima uitkomt met wassen en drogen. Zo grijp je dus ook niet mis! Niet te veel luiers, maar ook niet te weinig.

Kaatje-Katoen-2020—icoon-aan-de-lijn

20-24 luiers

Kaatje-Katoen-2020—icoon-Wetbag

Wetbag

Kaatje-Katoen-2020—icoon-luierinlegvel

Luierinlegvellen

Kaatje-Katoen-2020—icoon-billendoekjes

Wasbare billendoekjes

Kaatje-Katoen-2020—icoon-luieremmer

Luieremmer met 2 wasnetten

Kaatje-Katoen-2020—icoon-waspoeder

Waspoeder voor de bonte was

Stappenplan

Klik systeem

1

Maak de luier eenmalig op maat door middel van drukknopen aan de voorzijde.

Luier met inlegvel

2

Leg de luier open en leg er een papieren inlegvel op; dit vangt de poep op!

Baby verschonen

3

Doe de luier om bij je kindje en sluit het klittenband. Zorg ervoor dat de luier goed in de liesjes zit.

Luieremmer

4

Verschonen: haal het inlegvelletje (met de poep) eruit en gooi het weg. Stop de luier in de luieremmer met het wasnet.

Wasmachine

5

De vuile luiers bewaar je zonder spoelen of inweken. Stop de luiers met wasnet en al in de wasmachine en was op 40-60°.

Luiers waslijn

6

Hang de was op of stop het in de droger.

Luiersystemen

De basis van al onze luiers is hetzelfde: een absorberende binnenkant van stof (bamboe, biologisch katoen of microvezel) met een waterdichte buitenkant.

Eéndelig luiersysteem

De naam zegt het eigenlijk al: deze wasbare luier bestaat uit 1 complete luier en lijkt het meest op een wegwerpluier. De binnenkant bevat het absorberende gedeelte en de buitenkant is de waterdichte laag. Deze luier is het meest gebruikersvriendelijk, maar niet altijd geschikt voor de nacht.

Tweedelig luiersysteem

Bij dit systeem zit het absorberende gedeelte los van de waterdichte laag.

De losse, waterdichte overbroekjes hoeven niet na iedere luierwissel in de wasmachine maar kunnen tussentijds gewoon even luchten en opnieuw gebruikt worden.

Er zijn luiers in 1 maat verkrijgbaar, maar er zijn ook luiers beschikbaar die mee kunnen groeien en dus verstelbaar zijn.

Wat heb ik nodig

Voorgevormd

Deze luier is al voorgevormd. Je hoeft niet meer te vouwen. Over deze luier gaat ook een overbroekje. Dit tweedelige systeem staat bekend als het meest lekvrije systeem binnen de luierwereld.

Wat heb ik nodig

Inleggers

Losse inleggers worden in het overbroekje geklikt/gelegd. Vaak hoeft alleen de inlegger vervangen te worden en kan het overbroekje nog een keer gebruikt worden.

Wat heb ik nodig

Vouwluiers

Vouwluiers zijn luiers die niet zijn voorgevormd, maar die gevouwen moeten worden. Voorbeelden van vouwluiers zijn hydrofiele luiers en prefolds.

Heb je nog vragen?

Kijk eens bij de meestgestelde vragen of neem contact op met een consulent bij jou in de buurt. Zo weet je snel hoe het werkt om wasbare luiers te gebruiken. We hebben de contactgegevens van onze consulenten voor je op een rijtje gezet.

Je kunt ons ook een berichtje sturen via Instagram of de Facebook-pagina.

Bel je liever? Dan zijn we op ma-di-do-vr bereikbaar via +31(0)317-310183.